Pressemeddelelser

Fængselsaktion foran G4S’ hovedkvarter i protest mod G4S’ samarbejde med israelske fængsler

Onsdag d. 21. September, 2012

Netværket Boykot G4S annoncerer i samarbejde med Stilladsarbejdernes Brancheklub en aktion foran G4S’ hovedkvarter i Albertslund onsdag d. 12 sept kl 16.
Årsagen er G4S’ samarbejde med israelske fanger hvor palæstinensiske politiske fanger tortureres og mindreårige palæstinensere fængsles. “Vi bygger i dag et fængsel foran G4S’ hovedkvarter for at vise, at omverdenen ikke har glemt hvilke uhyrligheder de tjener penge på i udlandet, og vi synes det er skammeligt for en virksomhed med danske rødder,” siger talsperson Ida Hansen, og tilføjer: “Som man kan læse i vores rapport, er der masser af dokumentation på forfærdelige forhold for palæstinensere i israelske fængsler, som tortur, fængsling uden offentlig bevisførelse og fængsling af mindreårige. Og det skal G4S hverken legitimere eller profitere på.”

Aktionen foregår onsdag Kl 16 udenfor G4S’ hovedkvarter, Albertslund, Roskildevej 157

**************************************************************

Boykot G4S hilser Merkur banks opsigelse velkomment

Tirsdag d. 11. september, 2012

Netværket Boykot G4S er glade for at erfare, at Merkur bank dropper deres kontrakter med G4S: “Vi er enige i Merkurs betragtning af, at etisk forretningsførelse ikke er foreneligt med at have kontrakter med G4S,” siger talsperson Ida Hansen.

Om beslutningen siger Merkurs direktør, Lars Pehrson: “Vi kender godt problematikken omkring G4S og deres arbejde for bosættelser i Palæstina, bosættelser som er ulovlige efter international lov. Dette har indgået i vurderingen, da vi skulle tage stilling til vores samarbejde med alarmselskabet, og det er derfor for nogle måneder siden besluttet at opsige samarbejde med G4S og i stedet anvende et andet selskab. Dette er ved at blive iværksat og vil blive effektivt, så snart opsigelsesfristen er udløbet.”

Netværk sender åbent brev til landets kommuner
“Det offentlige bør følge Merkurs eksempel, og derfor tager vi nu kontakt til landets kommuner,” siger Boykot G4S’ talsperson.

Boykot G4S sender i dag et åbent brev til alle kommuner i hele landet for at gøre opmærksom på, at G4S’ etiske profil er tvivlsom: “Vi mener at G4S’ medlemskab af FNs principper for ansvarlig virksomhedsførelse, FNs Global Compact, er problematisk på grund af deres kontaktflade med krænkelser af folkeret og menneskerettigheder i Palæstina,” siger talsperson Ida Hansen, “Og det er noget man bliver nød til at forholde sig til i kommunernes indkøbsafdelinger, hvor respekt for FNs Global Compact er et krav.”

Om de tidligere debatter om G4S som har foregået i nogle kommuner, siger Ida Hansen: “Vi mener at beslutninger om at stoppe tidligere undersøgelser af G4S i for eksempel København, Århus og Roskilde kommune, skete på et forkert grundlag. Vage udmeldinger fra G4S blev misforstået som om at de ville trække sig helt fra besættelsen af Palæstina, og den juridiske rapport de havde bestilt til at frikende dem, blev fejlagtigt taget som faktuel og objektiv.”

Se det åbne brev til kommunerne her

**************************************************************

Borgerinitiativ går på gaden i en uge mod G4S’ støtte til den israelske besættelse

Mandag d. 10 september, 2012

Netværket Boykot G4S kalder til aktionsuge for at holde G4S ansvarlige for deres støtte til, og profitering på, den ulovlige besættelse af Palæstina.

”Vi offentliggør i dag en rapport som opsummerer rækken af G4S’ kontaktflader med menneskerettigheds og folkeretskrænkelser, og hvorfor man som ansvarlig borger, institution eller virksomhed bør afbryde sine kontrakter med G4S,” siger Ida Hansen, talsperson for Boykot G4S, “Det bliver startskuddet på en uge fuld af aktiviteter der skal øge offentlighedens viden om G4S.”

Netværket går på gaden med flyers og rapporter og opfordrer kunder og folk som har arbejdspladser der er kunder hos G4S til at rette henvendelse til virksomheden. “Det er vigtigt at man som kunde bruger sin position til at kontakte G4S og sige at man ikke vil finde sig i, at de legitimerer og tjener penge på menneskerettighedskrænkelser. Ligesom at man jo heller ikke vil handle med virksomheder der sælger våben til diktaturer eller bruger børnearbejde,” siger Ida Hansen.

Men netværket retter også fokus mod offentlige institutioner. “Vi synes at man som borger i København skal sende et brev til Københavns Rådhus og sige at man som en såkaldt ansvarlig institution skal genoverveje sin etiske indkøbspolitik når den tillader kontrakter med G4S. Den beslutning om at ignorere G4S’ aktiviteter på Vestbredden er sket under fup-lignende omstændigheder,” siger talspersonen og henviser til rapporten G4S betalte for skulle frikende dem.

Gruppen sender også et åbent brev til alle landets kommuner, arrangerer happenings og har derudover nomineret G4S til en helt særlig, og næppe flaterende, award. Ugen vil kulminere i en cykeldemonstration til G4S hovedkvarter i Albertslund om torsdagen. Talspersonen Ida Hansen siger: “Vi opfordrer alle til at deltage i ugen. Vi synes ugen er en god mulighed for at foragede borgere kan komme frem og sige ‘nej, en dansk virksomhed skal ikke støtte ulovlige bosættelser!”

Om netværket fortæller Ida Hansen: ”Vi er et netværk af grupper der arbejder med palæstina i forskellige forbindelser, for eksempel kommer jeg fra Palæstina Fredsvagter. Vi mener det er pinligt at G4S har fået lov til at dysse sagen ned med en rapport fra en professor på deres lønningsliste, og vi stopper ikke før G4S stopper alle aktiviteter der støtter den ulovlige besættelse.”

En global bevægelse
Om det danske initiativ siger Zaid Shuaibi fra den palæstinensiske Boycott, Divestment and Sanctions National Committee (BNC): “Vi hilser den danske aktionsuge mod G4S velkommen,” og fortsætter: “Det palæstinensiske civilsamfund har lavet en opfordring om at holde G4S til ansvar for deres medskyldighed i krænkelser af international lov, især deres involvering i det israelske fængselssystem. Den danske regering og offentlighed må spørge hvorfor G4S har valgt at forblive involveret i Israels beskæmmende behandling af palæstinensiske politiske fanger.”

Om G4S

  • Er Verdens største sikkerhedsselskab og dansk-britisk ejet
  • Lovede i 2002 at trække sig ud af de besatte områder på Vestbredden og Østjerusalem
  • Opererer stadig i ulovlige bosættelser med bevæbnede vagter og sikkerhedsudstyr.
  • Servicerer checkpoints og fængsler på Vestbredden med sikkerhedsudstyr, hvor tortur finder sted, og hvor mindreårige sidder fængslet
  • Ejer Armorgroup en privat militærvirksomhed, som bl.a. opererer i Irak og Afghanistan
  • Har blandt andet kontrakter på fængselsdrift, asylfængsler og deportationer af asylansøgere i udlandet – med praksis der har resulteret i dødsfald i England og Australien
Advertisements